fbpx

201 Interesting 4th Grade Trivia Questions

This post contains affiliate links. If you click and buy we may make a commission, at no additional charge to you. Please see our disclosure policy for more details.

Sharing is Caring!

When the word “trivia” comes up, you always know you’re in for a fun and interesting time! Everyone’s always down for a little trivia game — and it’s not just the grown-ups, either. Kids enjoy playing a round or two or ten of trivia, and it’s also a great, engaging way to test and hone their knowledge as well as sharpen their minds and memory. Plus, it’s an excellent medium for them to learn more about a myriad of things, and enjoy the process while they’re at it. 

Not to mention, playing trivia with your kids ensures an afternoon or evening of awesome bonding time too. You’ll all have a wonderful time, and your bond will be strengthened as you enjoy with each other. 

So, for you grown-ups who love a little trivia and for the kiddos in your lives who enjoy them too, here are 201 interesting 4th-grade trivia questions for a heck of a good – and educational time. Test their knowledge, enrich their minds, and have a blast with the little ones with these 4th-grade trivia questions that cover a wide range of topics in varying degrees of difficulty to keep them exciting.

How To Play?

Trivia is a fun and simple game that you can play whether in teams or just between two people! 

  1. To begin, just have a list of 4th-grade trivia questions handy, as well as an answer key.
  2. Take turns when it comes to asking the 4th-grade trivia questions. 
  3. Keep score easily by keeping a tally of correctly-answered 4th-grade trivia questions.
  4. Switch up categories, difficulty levels, and the like. Make it as challenging and competitive as you like!
  5. You can instill time limits, establish prizes to be won, and more to make the game even more enjoyable.
  6. Keep it all good-natured and light for a happy, fun time.

4th Grade Trivia Questions

Kids love games. Kids love to be challenged. And kids definitely love figuring things out and finding the answers themselves! Have a ton of fun with the kiddos with these 201 interesting 4th-grade trivia questions!

4th Grade Trivia Questions: Easy Trivia For Kids

4th Grade Trivia Questions: Easy Trivia For Kids

Warm up the kiddos with these easy 4th-grade trivia questions that will get the wheels in their brains turning.

Q1. “Whose nose grew longer every time he lied?”

Answer: “Pinocchio”

Q2. “What is the name of the fairy in Peter Pan?”

Answer: “Tinkerbell”

Q3. “If you freeze water, what do you get?”

Answer: “Ice”

Q4. “What colors are the stars on the American flag?”

Answer: “White”

Q5. “In the nursery rhyme, Jack and Jill, what do Jack and Jill go up the hill to fetch?”

Answer: “A pail of water.”

Q6. “How many legs does a spider have?”

Answer: “Eight”

Q7. “What is the name of the toy cowboy in Toy Story?”

Answer: “Woody”

Q8. “What is the color of an emerald?”

Answer: “Green”

Q9. “What is something you hit with a hammer?”

Answer: “A nail.”

Q10. “What’s the name of a place you go to see lots of animals?”

Answer: “The zoo.”

Q11. “Where does the President of the United States live while in office?”

Answer: “The White House”

Q12. “How many planets are in our solar system?”

Answer: “Eight”

Q13. “Which ocean is off the California coast?”

Answer: “The Pacific”

Q14. “What fruit do kids traditionally give to teachers?”

Answer: “An apple.”

Q15. “What’s the response to ‘See you later, alligator?'”

Answer: “In a while, crocodile.”

Q16. “What type of fish is Nemo?”

Answer: “A clownfish.”

Q17. “What do caterpillars turn into?”

Answer: “Butterflies”

Q18. “What is the color of a school bus?”

Answer: “Yellow”

Q19. “What do you use to write on a blackboard?”

Answer: “Chalk”

Q20. “On which holiday do you go trick-or-treating?”

Answer: “Halloween”

Q21. “Which Disney movie is Elsa in?”

Answer: “Frozen”

Q22. “Who is Mickey Mouse’s girlfriend?”

Answer: “Minnie Mouse”

Q23. “Where does Santa Claus live?”

Answer: “The North Pole”

Q24. “According to the Dr. Seuss book, who stole Christmas?”

Answer: “The Grinch”

Also read:- 70 Christmas Trivia Questions for Kids

Q25. “Which state is famous for Hollywood?”

Answer: “California”

Q26. “How many pairs of wings do bees have?”

Answer: “Two”

Q27. “Where is the Great Pyramid of Giza?”

Answer: “Egypt”

Q28. “What is a doe?”

Answer: “A female deer.”

Q29. “What do bees make?”

Answer: “Honey”

Q30. “When do leaves die?”

Answer: “In the fall.”

Q31. “Which is the fastest land animal?”

Answer: “The cheetah.”

Q32, “What kind of animal was Abu in Aladdin?”

Answer: “A monkey.”

Q33. “Who wrote Hamlet?”

Answer: “William Shakespeare”

Q34. “Who built the pyramids?”

Answer: “The Egyptians.”

Q35. “In the nursery rhyme, who sat on a wall before having a great fall?”

Answer: “Humpty Dumpty”

Q36. “What kind of cat is considered bad luck?”

Answer: “Black cats.”

Q37. “How many days are in a year?”

Answer: “365”

Q38. “What is the name of the pirate in Peter Pan?”

Answer: “Captain Hook”

Q39. “What is a brontosaurus?”

Answer: “A dinosaur.”

Q40. “What is a group of lions called?”

Answer: “A pride.”

Q41. “On the farm, what is a kid?”

Answer: “A baby goat.”

Q42. “What is the name of Harry Potter’s pet owl?”

Answer: “Hedwig”

Q43. “Which superhero can climb up walls and buildings?”

Answer: “Spiderman”

Q44. “Stars and Stripes’ is the nickname of the flag of which country?”

Answer: “The United States of America”

Q45. “Which planet in our Solar System is known for having a ring?”

Answer: “Saturn”

Q46. “Why do things fall when you drop them?”

Answer: “Because of gravity.”

Q47. “What color are Smurfs?”

Answer: “Blue”

Q48. “Name Batman’s crime-fighting partner?”

Answer: “Robin”

Q49. “How many sides does a triangle have?”

Answer: “Three”

4th Grade Trivia Questions: Challenging Trivia For Kids

4th Grade Trivia Questions: Challenging Trivia For Kids

Raise the stakes a bit and give them more of a challenge with these hard 4th-grade trivia questions. 

Q50. “Who was the first American president?”

Answer: “George Washington”

Q51. “Which country is home to the kangaroo?”

Answer: “Australia”

Q52. “What is the opposite of ‘cheap’?”

Answer: “Expensive”

Q53. “Which animal is the tallest in the world?”

Answer: “Giraffe”

Q54. “Which singing voice is the highest pitch? Soprano, tenor, or baritone?”

Answer: “Soprano”

Q55. “What is the largest mammal in the world?”

Answer: “A whale.”

Q56. “How many colors are in a rainbow?”

Answer: “Seven”

Q57. “Who is the patron saint of Ireland?”

Answer: “St. Patrick”

Q58. “In which capital city of Europe would you find the Eiffel Tower?”

Answer: “Paris”

Q59. “What do you have to stick on an envelope?”

Answer: “A stamp.”

Q60. “A scientist who studies rocks is called a what?”

Answer: “A geologist.”

Q61. “Who was the first man to step on the moon?”

Answer: “Neil Armstrong”

Q62. “What could make Harry Potter invisible?”

Answer: “The Invisibility Cloak”

Q63. “In sports, what is an MVP?”

Answer: “Most Valuable Player”

Q64. “If you suffer from arachnophobia, which animal are you scared of?”

Answer: “Spiders”

Q65. “What is the smallest state in America?”

Answer: “Rhode Island”

Q66. “Two of the planets in our solar system begin with the letter M, can you name them?”

Answer: “Mars and Mercury”

Q67. “What kind of tree do acorns come from?”

Answer: “Oak”

Q68. “How many bones do sharks have?”

Answer: “Zero”

Q69. “What is the name of molten rock after a volcanic eruption?”

Answer: “Lava”

Q70. What food do pandas eat?”

Answer: “Bamboo”

Q71. “Which place is called ‘the happiest place in the world?'”

Answer: “Disney World”

Q72. “What day of the year is Independence Day?”

Answer: “July 4th.”

Q73. “How many continents are there in the world?”

Answer: “Seven”

Q74. “What is the largest state in America?”

Answer: “Alaska”

Q75. “What is the part of the human eye that controls the amount of light that passes through the pupil?”

Answer: “The iris.”

Q76. “Can you name the closest star to Earth?”

Answer: “The sun.”

Q77. “Can you name the seven dwarves in Snow White?”

Answer: “Sleepy, Sneezy, Happy, Grumpy, Dopey, Doc, and Bashful”

Q78. “In what country were the Olympic Games invented?”

Answer: “Greece”

Q79. “Who was the 16th president of the United States?”

Answer: “Abraham Lincoln”

Q80. “Which movie is Prince Charming from?”

Answer: “Cinderella”

Q81. “Which country did Justin Bieber come from?”

Answer: “Canada”

Q82. “What is the nickname for the bell of the clock at the Palace of Westminster in London?”

Answer: “Big Ben”

Q83. “What do you get when you boil water?”

Answer: “Steam”

Q84. “What is the name of Mickey Mouse’s pet dog?”

Answer: “Pluto”

Q85. “Who invented the telephone?”

Answer: “Alexander Graham Bell”

Q86. “The Statue Of Liberty came from which country to the United States?”

Answer: “France”

Q87. “Who painted the Mona Lisa?”

Answer: “Leonardo DaVinci”

Q88. “What’s the name of the town where The Flintstones live?”

Answer: “Bedrock”

Q89. “Which famous ocean liner sank on her first voyage in 1912?”

Answer: “The Titanic”

Q90. “In what movie will you find characters who are looking for a brain, a heart, and courage?”

Answer: “The Wizard Of Oz”

Q91. “What movie is Princess Fiona from?”

Answer: “Shrek”

Q92. “What is the imaginary line called that connects the north and south pole?”

Answer: “Prime Meridian”

Q93. “What kind of tree do prunes come from?”

Answer: “A plum tree.”

Q94. “What gulf is located to the south of Florida?”

Answer: “The Gulf of Mexico”

Q95. “What is the hardest natural substance?”

Answer: “A diamond.”

Q96. “Which state was the 50th state to join the union?”

Answer: “Hawaii”

Q97. “What is the largest continent?”

Answer: “Asia”

Q98. “What is the tallest mountain in the world?”

Answer: “Mount Everest”

Q99. “How many Great Lakes are there?”

Answer: “Five”

Q100. “What is the first letter of the Greek alphabet?”

Answer: “Alpha”

Q101. “How many milligrams make a gram?”

Answer: “1000”

Q102. “Which bird has the largest wingspan?”

Answer: “Albatross”

Q103. “From which language did the word “Ketchup” come from?”

Answer: “Chinese”

Q104. “In which city was the Titanic launched?”

Answer: “Belfast”

Q105. “What is the most widely spoken language in Brazil?”

Answer: “Portuguese”

Q106. “What does the white dove symbolize?”

Answer: “Peace”

4th Grade Trivia Questions: Random Trivia For Kids

4th Grade Trivia Questions: Random Trivia For Kids

Now it’s time to go off-the-book for some fun 4th-grade trivia questions that will refresh their minds after a more challenging round earlier. 

Q107. “The color of grass?”

Answer: “Green”

Q108. “You wear this on your head?”

Answer: “Hat”

Q109. “The liquid inside a pen?”

Answer: “Ink”

Q110. “The seventh month of the year?”

Answer: “July”

Q111. “What do you do to a football?”

Answer: “Kick”

Q112. “A common garden insect?”

Answer: “Ant”

Q113. “A yellow fruit?”

Answer: “Banana”

Q114. “A building where movies are shown?”

Answer: “Theatres”

Q115. “Creatures that lived millions of years ago?”

Answer: “Dinosaur”

Q116. “Birds lay these?”

Answer: “Eggs”

Q117. “The opposite of dark?”

Answer: “Light”

Q118. “Something to wipe your feet on?”

Answer: “Mat”

Q119. “A sea creature with eight legs?”

Answer: “Octopus”

Q120. “A place that you may go to play?”

Answer: “Park”

Q121. “Another word meaning fast?”

Answer: “Quick”

Q122. “A picture that shows your bones?”

Answer: “X-Ray”

Q123. “Something you do when you feel tired?”

Answer: “Yawn”

Q124. “You might tie something up with this?”

Answer: “Rope”

Q125. “Something to keep you dry in the rain?”

Answer: “Umbrella”

Q126. “Something to put flowers in?”

Answer: “Vase”

Q127. “North, south, east, and?”

Answer: “West”

Also Read:- 100 Epic Bible Trivia Questions to Ask Your Kids

4th Grade Trivia Questions: Good Trivia For Kids

4th Grade Trivia Questions: Good Trivia For Kids

Kids’ minds are a vault of knowledge, so let’s tap into that and up their enjoyment with some excellent and juicy 4th-grade trivia questions. 

Q128. “Who was the youngest Beatle?”

Answer: “George Harrison”

Q129. “Who lives at number four, Privet Drive?”

Answer: “Harry Potter”

Q130. “In which city is the cathedral of Nôtre Dame?”

Answer: “Paris”

Q131. “What color is the middle stripe of the French flag?”

Answer: “White”

Q132. “Who wrote a famous diary while hiding from the Nazis in Amsterdam?”

Answer: “Anne Frank”

Q133. “Which Dutch painter cut off a part of his ear?”

Answer: “Vincent van Gogh”

Q134. “In which country is the Great Barrier Reef?”

Answer: “Australia”

Q135. “What color is chlorophyll?”

Answer: “Green”

Q136. “How many points are scored for a touchdown in American football?”

Answer: “Six”

Q137. “Which soft green egg-shaped fruit comes from New Zealand?”

Answer: “The Kiwi fruit.”

Q138. “Who directed Jaws, Raiders of the Lost Ark, and ET?”

Answer: “Steven Spielberg”

Q139. “What is the family name of JFK?”

Answer: “Kennedy”

Q140. “How many players are there in a baseball team?”

Answer: “Nine”

Q141. “What is the national sport of Japan?”

Answer: “Sumo Wrestling”

Q142. “Who does Alice follow to a hole into Wonderland?”

Answer: “The White Rabbit”

Q143. Who sang Yellow Submarine?”

Answer: “The Beatles”

Q144. “In which country was Buddha born?”

Answer: “Nepal”

Q145. “In which galaxy do we live?”

Answer: “The Milky Way”

Q146. “Who painted The Scream?”

Answer: “Edvard Munch”

Q147. “Which is the smallest breed of dog?”

Answer: “The Chihuahua”

4th Grade Trivia Questions: Science Trivia For Kids

4th Grade Trivia Questions: Science Trivia For Kids

Now test their little minds again with some challenging 4th-grade science trivia. 

Q148. “Which is the most common non-contagious disease in the world?”

Answer: “Tooth Decay”

Q149. “What is the rhino’s horn made of?”

Answer: “Keratin”

Q150. “What is the hardest substance in the human body?”

Answer: “Tooth enamel.”

Q151. “Which metal is heavier – silver or gold?”

Answer: “Gold”

Q152. “How many legs do butterflies have?”

Answer: “Six”

Q153. “Which is the country with the most people?”

Answer: “China”

Q154. “What is Aurora Borealis commonly known as?”

Answer: “Northern Lights”

Q155. “How much salt does the average human body contain?”

Answer: “Around 250 grams.”

Q156. “What type of animal is the largest primate in the world?”

Answer: “The Gorilla”

Q157. “What is the name of the phobia that involves an abnormal fear of spiders?”

Answer: “Arachnophobia”

Q158. “What is the longest type of cell in the body?”

Answer: “The nerve cell (neuron).”

Q159. “Which is the rarest blood type in humans?”

Answer: “AB negative.”

4th Grade Trivia Questions: Movie Trivia For Kids

4th Grade Trivia Questions: Movie Trivia For Kids

Science can be a little draining, so it’s time for some fun film 4th-grade trivia so they can recall their favorite characters and scenes!

Q160. “What is the Little Mermaid’s name?”

Answer: “Ariel”

Q161. “What is the name of the princess in Princess & The Frog?”

Answer: “Tiana”

Q162. “What is the name of the lead pirate in Pirates of the Caribbean?”

Answer: “Captain Jack Sparrow”

Q163. “What is the name of the red car in the movie Cars?”

Answer: “Lightning McQueen”

Q164. “What’s the name of the famous Big Red Dog?”

Answer: “Clifford”

Q165. “What is the name of the piggy bank in Toy Story?”

Answer: “Hamm”

Q166. “What is the name of the wooly mammoth in the Ice Age?”

Answer: “Manfred (Manny)”

Q167. “What is the Panda’s name in Kung Fu Panda?”

Answer: “Po”

Q168. “In the Disney Pixar movie Monsters Inc., who is the company’s best scarer?”

Answer: “James ‘Sully’ Sullivan”

Q169. “What zoo are the animals from in Madagascar?”

Answer: “Central Park Zoo”

4th Grade Trivia Questions: History Trivia For Kids

It can’t be all fun – there’s got to be more challenges too! These 4th-grade history trivia questions will motivate them to dig deep to get the answers. 

Q170. “What are the Wright brothers famous for?”

Answer: “Inventing the airplane.”

Q171. “What is the name of the first atomic bomb dropped on Hiroshima, Japan?”

Answer: “Little Boy”

Q172. “The Nobel peace prize is named after?”

Answer: “Alfred Nobel”

Q173. “Which scientist invented the lightbulb?”

Answer: “Thomas Edison”

Q174. “Which was the first country to use paper money?”

Answer: “China”

Q175. “Which famous person was the teddy bear named after?”

Answer: “Theodore Roosevelt”

Q176. “Which is the smallest ocean in the world?”

Answer: “Arctic Ocean”

Also Read:- 13 Short & Interesting Old Testament Stories For Kids

4th Grade Trivia Questions: More Trivia For Kids

4th Grade Trivia Questions: More Trivia For Kids

Clamoring for more? Let’s wrap things up with some fun, challenging, and interesting 4th-grade trivia questions about anything and everything under the sun!

Q177. “How many stripes are on the American Flag?”

Answer: “13”

Q178. “Who was the first US President to get impeached?”

Answer: “Andrew Johnson”

Q179. “Where is the leaning tower of Piza?”

Answer: “Italy”

Q180. “Is the sun a planet or star?”

Answer: “Star”

Q181. “A funnel-shaped cloud is called?”

Answer: “A Tornado”

Q182. “What is the 3rd planet from the sun?”

Answer: “Earth”

Q183. “What is the largest animal?”

Answer: “Elephant”

Q184. “How many inches in one foot?”

Answer: “12 inches”

Q185. “What do you call a baby cow?”

Answer: “A calf.”

Q186. “What do you call a female horse?”

Answer: “A mare.”

Q187. “What happens when strong winds and rain combine?”

Answer: “Hurricane” 

Q188. “A female part of a plant is called?”

Answer: “Pistil”

Q189. “The number of rings in a tree trunk tells what about the tree?”

Answer: “Age”

Q190. “What about a flower are bees attracted to?”

Answer: “Scent”

Q191. “How much is half a dozen?”

Answer: “6”

Q192. “What is the first basic part of a plant?”

Answer: “Root”

Q193. “How many US states have active volcanoes?”

Answer: “12”

Q194. “What state is the Liberty Bell located in?”

Answer: “Pennsylvania”

Q195. “What is the longest river in the world?”

Answer: “The Nile River

Q196. “What is the largest ocean on the earth?

Answer: “The Pacific Ocean”

Q197. “How many quarts in a gallon?”

Answer: “4”

Q198. “How many dimes make a dollar?”

Answer: “10”

Q199. “How many quarters make five dollars?”

Answer: “20”

Q200. “How many sides does a square have?”

Answer: “4”

Q201. “How old was the youngest US president?”

Answer: “43”

Increase Your Skills At Trivia

People who are experts at trivia generally have a lot of curiosity. They love learning and absorbing new information. So to increase trivia skills, the answer is simple: Increase curiosity! Read more, learn more, find out more — from the academic to the weird and random, all facts can and will enrich your mind. Learn something new every day, and you’ll all be rockin’ those trivia evenings together, adults and kids alike. 

Sharing is Caring!

Leave a Comment